Prof. Ramona Rupeika-Apoga. © Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Daudzos sporta veidos ir precīzi definēts sportistu pasaules rangs. Vai arī zinātnē, līdzīgi kā šahā un tenisā, iespējams izveidot objektīvu pasaules zinātnieku rangu? Mūsdienās šo rangu zinātnē veido pēcr pētnieku Hirša indeksa starptautiskās datu bāzēs. Tas objektīvi parāda zinātnieka produktivitāti un rakstu kvalitāti saskaņā ar to citēšanas biežumu.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) laikraksta “Zinātnes Vēstnesis” septembra numurā publicēts Latvijas zinātnieku rangs pēc Hirša indeksa. Starp 40 Latvijas vadošajiem zinātniekiem 19 ir LZA īstenie locekļi, 5 LZA korespondētājlocekļi un 10 profesori. No šiem 40 pētniekiem 30 ir Latvijas Universitātes (LU) pārstāvji un vēl kopā desmit Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, kā arī Latvijas Bankas pārstāvji.

Zinātnieku rangā 40. vietu Latvijā ieņem LU Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja profesore Ramona Rupeika-Apoga. Prof. Rupeikas-Apogas Hirša indekss ir "23" un kopā ar LU Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes dekāni Lindu Danielu viņas ir vienīgās sociālo zinātņu pārstāves šajā rangā.

Ar pilnu raksta versiju iespējams iepazīties laikrakstā "Zinātnes Vēstnesis".

Dalīties