
Teksts: Dr.sc.soc. Aija Zobena, Kristīne Kalvāne
Lai praksē iepazītos ar inovatīva uzņēmuma darbību, socioloģijas bakalaura studiju programmas 3.kursa studenti kursa “Sociālās inovācijas un sociālā ekonomika” ietvaros pirmdien, 12. decembrī devās mācību ekskursijā uz maizes ceptuvi “Lāči”.
Šajā uzņēmumā notiek augstvērtīgas un dabīgas maizes cepšana pēc senām latviešu maizes cepšanas tradīcijām. Sociālā inovācija ne vienmēr nozīmē pilnīgi jaunu tehnoloģiju ieviešanu. Tā var būt arī alternatīvu ražošanas un izplatīšanas ķēžu veidošana, atjaunojot tradicionālas tehnoloģijas un produktus. Šajā maizes ceptuvē tiek radīti produkti ar augstāku pievienoto vērtību, dodot darbu vairāk kā 200 strādājošajiem. Industriālajās ražotnēs maizes klaipi top dažu stundu laikā, to garšu un struktūru veido dažādu pārtikas piedevu kombinācija, bet formu veido automātiskas iekārtas. Tradicionālās rudzu rupjmaizes ierauga sagatavošana, mīklas raudzēšana, mīcīšana, klaipu veidošana un cepšana ar malku kurināmās krāsnīs prasa vismaz 36 stundas. Katrā tehnoloģiskā cikla posmā topošajai maizei pieskaras prasmīgas rokas, kas ikdienā lietotajam produktam piešķir jaunu vērtību.
Attēlā: studente Nadīna Lase veido maizes klaipu
Kristīne Kalvāne (SocBSP 3.kurss) stāsta: “Ekskursijā mēs uzzinājām par maizes rašanās vēsturi un tradīcijām, kā arī iepazināmies tuvāk ar pašu “Lāču” uzņēmumu. Mums bija iespēja vērot to, kā meistari veido un cep maizi, kā konditori gatavo pasaulē labākos cepumus - mandeļu trīsstūrīšus, kā arī tika dota iespēja pašiem cept burkānmaizi, personalizētos cepumus un, protams, uzzināt kaut ko vairāk par uzņēmuma darbību. Bija interesanti uzzināt, kā “Lāči” izmanto tradicionālas receptes un roku darbu, neskatoties uz to, ka mūsdienu tehnoloģijas atvieglotu smagos maizes cepēju pienākumus. Tomēr ir jāņem vērā, ka, ja maizes cepšana tiktu modernizēta, tai vairs nebūtu tik īpaša vērtība. Jāsecina, ka “Lāču” apmeklējums bija vērtīgs un patīkams notikums pirms rudens sesijas sākuma.”