Foto no nometnes dalībnieku personīgā arhīva.

Ar darbīgu un zināšanām piepildītu nedēļu garu uzņēmējdarbības nometni Kembridžā no šā gada 18. līdz 25. augustam noslēdzies jau devītais “Latvia-Cambridge Venture Camp” cikls ar Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes (ESZF) pārstāvju dalību.

Nometne iesākās jau 9. aprīlī, kad vairāk kā 20 dalībnieku uzsāka programmas pirmo moduli jeb Latvijas kārtu, kuras ietvarā norisinājās astoņas dažādas nodarbības, kuru laikā dalībnieki attīstīja savas prasmes un zināšanas tādās sfērās kā tirgus izpēte, biznesa modeļa kanva, finanšu plānošana u.c. Pirmā kārta noslēdzās 28. maijā, kad noslēguma pasākuma “Lāča miga” ietvaros komandas paveikto prezentēja žūrijai, prezentēja savas biznesa idejas, guva atgriezenisko saiti un nopelnīja ceļazīmi tālākai dalībai programmas otrajai kārtai- nedēļu garai uzņēmējdarbības nometnei Kembridžā. Nedēļas laikā nometnes dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar veiksmīgiem un starptautisku atpazīstamību iemantojušiem uzņēmējiem, papildināt savas zināšanas tādās jomās kā mārketings, tirgus izpēte, biznesa prezentācijas, kā arī saņemt personalizētu atbalstu no pieredzējušiem mentoriem, apmeklēt iespaidīgus inovāciju centrus, piemēram, “Future Business Centre” un “Bio-Innovation Centre”. Dalībnieki arī apmeklēja Latvijas vēstniecību Apvienotajā Karalistē un tikās ar vēstnieci Ivitu Burmistri, paplašināt savu redzējumu un kontaktu loku.

Starp labākajiem nometnes dalībniekiem šogad bija arī divas LU ESZF studentes Andželika Jaroša un Jekaterina Seņkova.

Andželika Jaroša kopā ar savu komandu “Sensifies” strādā pie inovatīvu sensoru izstrādes, kas mēra attālumu un to pielietojumu komanda vēlas integrēt atkritumu apsaimniekošanas apritē, lai optimizētu savākšanas maršrutus, digitalizētu pilsētu un pilnībā apkarotu pārpildītās miskastes galvaspilsētas ielu malās. Programmas mentori un eksperti atzinīgi vērtēja studentes un viņas komandas biznesa ideju, piešķirot tai godalgoto 2. vietu noslēguma biznesa prezentācijās. Pati Andželika par savu pieredzi stāsta: “Paldies Latvijas Universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātei par šo iespēju doties uz Kembridžu, lai attīstītu savu biznesa ideju. Mūsu komandai bija ļoti liels gods piedalīties šajā nedēļu garajā uzņēmējdarbības nometnē, jo ieguvām noderīgus kontaktus tālākai darbībai, ieguvām to saucamo “drive”, kas palīdz mums tagad ar straujākiem soļiem turpināt attīstīt ideju. Arī kā komanda pavadījām lieliski laiku, un varu teikt, ka kļuvām tuvāki nekā iepriekš. Šis piedzīvojums deva lielu soli uz priekšu ne tikai uzņēmējdarbības attīstībai, bet arī pašizaugsmei kā personībai.”

Jekaterina Seņkova ar komandu “EcoStep” ražo un izstrādā elektrību ģenerējošu kinētisku grīdas segumu, ko var pielāgot dažādām vietām: sabiedriskām telpām un ārtelpām. Viņu radītās kinētiskās grīdas ir alternatīvās enerģijas avots, kas Latvijā vēl nav pieejams. Arī šo fakultātes pārstāvēto komandu atzinīgi vērtēja mentori un piesaistītie eksperti, novērtējot tās nākotnes potenciālu un nozīmīgumu. Jekaterina dalās savos iespaidos par piedzīvoto: “Mana pieredze “Latvia-Cambridge Venture Camp” bija izcils piedzīvojums, kas paplašināja manu redzesloku un deva iespēju apgūt uzņēmējdarbības prasmes starptautiskā vidē. Šīs nometnes laikā biju iesaistīta intensīvā programmā, kurā apguvu ne tikai biznesa plānošanas pamatus, bet arī mūsdienīgas uzņēmējdarbības tendences, stratēģijas un praktiskus risinājumus, kas balstīti reālā dzīves pieredzē. Darbojoties kopā ar dalībniekiem no dažādām valstīm, man bija iespēja gūt neatsveramu pieredzi daudzveidīgu viedokļu un pieeju apmaiņā, kā arī attīstīt līderības prasmes, sadarbojoties ar komandu starptautiskā kontekstā. Katra diena nometnē bija piesātināta ar izglītojošām lekcijām, praktiskām nodarbībām un diskusijām, kas palīdzēja pilnveidot manas idejas un veicināt radošo domāšanu. Paldies fakultātei par šo iespēju. Tā deva man ne tikai vērtīgas zināšanas un kontaktus, bet arī iespēju piedzīvot starpkultūru sadarbību, kas būs būtiska manā tālākajā ceļā. Šī pieredze mani motivēja turpināt attīstīties un meklēt jaunus izaicinājumus. Esmu dziļi pateicīga par sniegto atbalstu un iespēju būt daļai no šī vērtīgā piedzīvojuma.”

Šogad programmā organizatoru lomā piedalījās arī LU ESZF pārstāves Katrīna Buša un Emīlija Anna Klišāne, kas pagājušajā gadā veiksmīgi pārstāvēja fakultāti kā dalībnieces, iegūstot godpilno 1. vietu. Par savu dalību programmā jau otro gadu pēc kārtas viņas stāsta: “Esam neizsakāmi pateicīgas Latvijas Universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātei par uzticību un spēju nest fakultātes vārdu ar labajiem darbiem, kurus veicam. Pēc pagājušā gada dalības nometnē mūs pārņēma tik daudz pozitīvu emociju un gandarījuma, ka, ilgi nedomājot, nolēmām iesaistīties šī gada nometnes organizēšanā, lai gūtu jaunas un papildinātu jau esošās zināšanas, kā arī, protams, neatsveramu pieredzi. Priecājamies, ka varējām būt daļa no šīs nometnes un iedvesmot jaunos uzņēmējus ar saviem darbiem un pieredzes stāstiem.”

Dalīties