Foto: Aiga Romāne-Meiere

Sociālie darbinieki, kuri ieguvuši otrā līmeņa profesionālo augstāko vai akadēmisko izglītību sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā un strādā sociālos pakalpojumus sniedzošās iestādēs, tiek aicināti pieteikties pirmajai mācību programmai ''Sociālais darbs kopienā''.

Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāte 2023. gada decembrī uzsāka projekta “Trīs profesionālās tālākizglītības mācību programmu izstrāde un realizācija 2023. - 2026.gadā” izstrādi. Tā mērķis ir paaugstināt sociālo darbinieku, kuri veic sociālo darbu ar ģimenēm ar bērniem, ar jauniešiem vai veic sociālo darbu kopienās, profesionālo kompetenci.

Izvirzītā mērķa sasniegšanai ekspertu komanda:

1) izstrādās profesionālās kvalifikācijas prasības specializācijām “Sociālais darbs kopienā”, “Sociālais darbs ar ģimenēm ar bērniem”, “Sociālais darbs ar jauniešiem”;  

2) izstrādās trīs  profesionālās pilnveides izglītības programmas (tai skaitā nodrošinot aprobāciju, pilnveidi un licencēšanu);  

3) nodrošinās mācības;  

4) izstrādās programmu ilgtspējas ziņojumu.  

Lai veiktu minētos uzdevumus, katrai programmai ir izveidota sava ekspertu komanda. Programmu “Sociālais darbs kopienā” izstrādā Aiga Romāne-Meiere, Gunita Dzene, Jonas Buhelis, Baiba Bela un Līga Rasnača. Programmu “Sociālais darbs ar ģimenēm ar bērniem” izstrādā Aija Rolmane, Ieva Ozola, Gunita Biteniece un Agnese Inapša. Programma “Sociālais darbs ar jauniešiem” tiek izstrādāta sadarbībā ar sadarbības partneri “Modulis C”, kuru projektā pārstāv Kārlis Viša. Citi piesaistītie eksperti ir Aiga Romāne-Meiere, Maija Bērziņa, Agnese Kārliņa, Endija Rezgale-Straidoma. Mācību īstenošanās laikā katrā programmā tiks piesaistīti papildus vieslektori, kuri dalīsies ar labās prakses piemēriem.  

Pirmā pusgada laikā projekta komanda ir izstrādājusi un ar Pasūtītāju (Labklājības ministrija) saskaņojusi profesionālās kvalifikācijas prasības specializācijām, izstrādājusi profesionālās pilnveides izglītības programmas, veikusi programmu aprobāciju. Šobrīd noris programmu licencēšanas process. LU ESZF pateicas trīs aprobācijas semināru dalībniekiem, kuri nodrošināja konstruktīvu atgriezenisko saiti par programmā apgūstamajām kompetencēm, plānotajām tēmām, mācību metodēm.

Izstrādāto programmu apjoms ir 175 akadēmiskās stundas, no kurām puse paredzēta patstāvīgajam darbam sociālā darba prakses vietās. Mācības notiks klātienē, LU Akadēmiskajā centra, katras programmas apguvei paredzot 10 mācību dienas, katrā 8 akadēmiskās stundas. Programmu apguvei plānotais laiks 2 – 4 mēneši. Programmu piedāvātās tēmas: 

Sociālais darbs kopienā – sociālā darba kopienā teorētiskais pamats, procesa posmi, pieejas (kopienas organizēšana, kopienas attīstīšana, kopienas izglītošana, sociālais aktīvisms, sociālais mārketings, kopienu mediācija), kopienu veidi, metodes kopienas pārstāvju aizsniegšanai, kopienas noturība krīzes situācijās u.c. 

Sociālais darbs ar ģimenēm ar bērniem  - sistēmiskā pieeja sociālajā darbā ar ģimenēm ar bērniem, prakses modeļu atšķirības, metodes darbā ģimenēm ar bērniem, krīzes intervence, saskarsme ar bērniem, bērnu tiesību aizsardzības un ētikas aspekti, starpinstitucionālā sadarbība, ģimenes sapulces 

Sociālais darbs ar jauniešiem – jaunieša sociālpsiholoģiskais portrets, paaudžu atšķirības, vajadzību, problēmu un grūtību izvērtēšana, uz jaunieti centrētā pieeja, intervences pieejas un metodes, pakalpojumi - mentoringa pakalpojums, ielu darbs ar jauniešiem, starpinstitucionālā sadarbība, intervences novērtēšana u.c.  

Kopumā tiks komplektētas 10 mācību grupas (programmas “Sociālais darbs kopienā” - četras grupas, programmas “Sociālais darbs ar ģimenēm ar bērniem” - trīs grupas, programmas “Sociālais darbs ar ģimenēm ar bērniem” - trīs grupas). Plānotais dalībnieku skaits katrā grupa ir 20 personas.

Mācību programmu īstenošana tiks uzsākta jau šī gada rudenī. Pirmā grupa uz kuru aicinām pieteikties ir “Sociālais darbs kopienā”. Mācības noritēs 19., 20. septembrī, 3., 4. oktobrī, 17., 18. oktobrī, 7.,8. novembrī, 21., 22. novembrī. Pieteikties programmai var sūtot pieteikumu projekta koordinatorei Margaritai Luterei (margarita.lutere@lu.lv).

Papildu informācijai: Aiga Romāne-Meiere (projekta vadītāja), 29728401, aiga.romane-meiere@lu.lv, Margarita Lutere (projekta koordinatore), 26582280, margarita.lutere@lu.lv

 

Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021. – 2027. gadam Eiropas Sociālā fonda Plus 4.3.5.4. pasākuma projekta  “Profesionāla un mūsdienīga sociālā darba attīstība” ietvaros.

Dalīties