Šogad aprit 30 gadi kopš Eiropas sociologu asociācijas dibināšanas, un tās 16. konference “Spriedze, uzticēšanās un transformācija” (Tension, Trust and Transformation), kura notika Porto no 27.līdz 30.augustam, pulcēja gandrīz 4000 sociologus, lai diskutētu par nozīmīgām globālām problēmām, krīzēm un izaicinājumiem vairāk kā 800 konferences sekcijās un apmēram 40 tematiskos virzienos. Konferencē piedalījās arī seši sociologi no Latvijas Universitātes un 10 pētnieces no Latvijas Kultūras akadēmijas.

Latvijas Universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāti vadošās pētnieces Baiba Bela un Inese Šūpule migrācijas socioloģijas sekcijā iepazīstināja ar valsts pētījumu programmas LETONIKA projekta “Jauni risinājumi demogrāfijas un migrācijas procesu izpētē latviskas un eiropeiskas zināšanu sabiedrības attīstībai” rezultātiem (aplūkojot starptautiskajās organizācijās strādājošu diasporas profesionāļu iesaisti Latvijas attīstībā un pārrobežu attālinātā darba iespējas, iesaistot diasporu darbā Latvijā, kā arī sekmējot atgriešanās migrāciju, saglabājot darbu ārvalstīs).

Baiba Bela tika ievēlēta par 3. pētnieku tīkla “Biogrāfiskās perspektīvas Eiropas sabiedrību izpētē” koordinatori uz nākamo divu gadu periodu.

LU tenūrprofesore Inta Mieriņa kopā ar kolēģēm Ilzi Koroļevu un Gintu Elksni no LU Filozofijas un socioloģijas institūta darba un nodarbinātības socioloģijas sekcijā iepazīstināja ar pētījuma rezultātiem par vērtībām darbā, pievēršoties uzticēšanās un sociālā kapitāla jautājumiem Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā. Ginta Elksne biogrāfisko pētījumu sekcijā aplūkoja šīs pētījumu pieejas iespējas industriālā mantojuma izpētē, pievēršoties Rīgas porcelāna rūpnīcas bijušo darbinieku dzīvestāstiem. Jānis Daugavietis, kurš pārstāv LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtu, savā referātā aplūkoja valsts ietekmes pieaugumu dziesmu svētku tradīcijas uzturēšanā un dažādu grupu intereses dziesmu svētku norisē.

Dalīties