Zinātniskais retrīts 2023. gadā Ratniekos. Foto no LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas arhīva.

Lai rosinātu doktorantus pievērsties mērķtiecīgai zinātnisko publikāciju izstrādei, Latvijas Universitātes (LU) Doktorantūras skola oktobra beigās rīko zinātnisko publikāciju darbsemināru jeb zinātnisko retrītu.

Zinātniskais retrīts, pievēršoties dažādiem zinātniskās publikācijas rakstīšanas posmiem un aspektiem, kuri balstās kvantitatīvajos datos, norisināsies 22. un 23. oktobrī LU Doktorantūras skolā, Rīgā, Kalpaka bulvārī 4.

“Doktorantu un zinātniskā grāda pretendentu anketēšanas rezultāti liecina, ka viens no lielākajiem izaicinājumiem studiju un pētniecības procesā ir zinātnisko publikāciju izstrāde – gan laika trūkums, gan prasmes –, kā arī zinātniskās kopienas trūkums,” stāsta LU Doktorantūras skolas pārstāve Dr. geogr. Gunta Kalvāne. “Jau divus gadus platformā "Zoom" īstenojam zinātnisko publikāciju koprakstīšanas sesijas. Kā norāda koprakstīšanas sesiju dalībnieki, regulārs, un kalendārā iezīmēts laiks motivē strādāt pie publikācijām.”  

Darbseminārā, pielāgojot programmu dalībnieku vajadzībām, tiks runāts par šādām tēmām: vispārīgie zinātniskās rakstīšanas principi kvantitatīvajos datos balstītai pētniecībai; rakstīšanas process un fāzes; rakstīšanas produktivitāte; ieradumi; zinātnisko rakstu struktūra; sižeta veidošana; lasītāja perspektīva; teksta plūsma; zinātniskā valoda un stils; publicēšanas process; atgriezeniskā saite; žurnālu atlases kritēriji; efektīva sadarbība ar līdzautoriem. Darbsemināru vadīs WritingScientist.com rakstu autore Dr. Martina Michalikova (Vācija). 

Darbseminārā plānots uzņemt 30 dalībniekus, no kuriem priekšroka tiks dota tiem, kuri līdz šim ir piedalījušies arī zinātnisko publikāciju koprakstīšanas sesijās. Darbsemināra laikā paredzēts intensīvs darbs divu pilnu dienu garumā, tostarp būs iespējams strādāt katram pie savas zinātniskās publikācijas rakstīšanas vai pilnveides. 

Lai pieteiktos dalībai zinātnisko publikāciju darbseminārā, ir nepieciešamas iestrādes pētāmajā tēmā (tostarp zinātniskās literatūras studijas), ievākti un analizēti kvantitatīvie dati – zinātniskās publikācijas melnraksts. Dalībai darbseminārā jāpiesakās līdz šī gada 4. oktobrim, sūtot pieteikumu uz e-pastu gunta.kalvane@lu.lv. Pieteikumā brīvā formā jānorāda studiju programma un semestris, pētāmā joma, īsi (līdz 250 vārdiem) jāapraksta pētījuma progress jeb iecerētās publikācijas statuss, kā arī pieredze zinātnisko publikāciju izstrādē.  

Plānots, ka sekmīgas zinātniskās publikācijas izstrādes rezultātā doktoranti saņems apliecinājumu par dalību programmā 2 kredītpunktu apmērā atbilstoši studiju kursam “Zinātniskās rakstīšanas praktikums”. 

Dalīties