© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

Septembra sākumā 287 studenti no piecām Ukrainas un trim Moldovas augstskolām Latvijas Universitātē (LU) uzsāka trīs mēnešus ilgu mūžizglītības programmas apguvi par Eiropas Savienības iekšpolitikas un ārpolitikas aspektiem. Mācības īsteno LU Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāte (ESZF) sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju.

"Mācību mērķis ir sniegt atbalstu Ukrainas centieniem integrācijai Eiropā, kā arī tās demokratizācijas procesu veicināšanai un studējošo sagatavošanai darbam Ukrainas valsts pārvaldes iestādēs. Programmas apguves gaitā studenti iegūst zināšanas par publiskās pārvaldes un demokratizācijas reformu īstenošanu, eiropeizāciju un Eiropas Savienības funkcionēšanas principiem un vērtībām," skaidro LU ESZF Politikas nodaļas profesore Iveta Reinholde.

Jauno profesionāļu mācību programma LU norisinās kopš 2014. gada, sniedzot ārvalstu studentiem iespēju saņemt starptautiski atzītu izglītības dokumentu – LU mūžizglītības apliecību par tālākizglītības programmas apguvi. Mācību programmai ir divas integrētas daļas. Ārpolitikas daļā studenti apgūst tādus kurus kā, piemēram, "Eiropeizācija: no partnerības līdz dalībai” un “Eiropas Savienības pamatu vēsture”. Savukārt iekšpolitikas daļā iekļauti kursi “Eiropas Savienības pārvaldība un vadība”, “Politika Latvijā”, “Stratēģiskā komunikācija un publiskā diplomātija” u. c.

vajadzībām. Šogad Eiropas Savienības studiju iekšpolitikas modulī mācības uzsākuši 129 studenti, bet ārpolitikas moduli apgūs 158 studējošie. Studijas noris attālināti.

''Šī iniciatīva ir unikāla iespēja studentiem ne tikai apgūt teorētiskās zināšanas, bet arī praktiski piedalīties Ukrainas un Moldovas politisko pārmaiņu procesā, jo šodienas studentiIntensīvās mācības paredzētas bakalaura, maģistra un doktora līmeņa studentiem, kuri var izvēlēties studiju moduļus saskaņā ar savām akadēmiskajām interesēm un būs nākotnes līderi ar būtisku lomu valsts atjaunošanā un integrācijā Eiropas Savienībā,'' uzsver LU projekta vadītāja Aleksandra Kjakste.

Mācību projekta “Jauno profesionāļu apmācību programma Ukrainas un Moldovas studentiem Latvijas Universitātē - Eiropas Savienības studijas – iekšpolitika un ārpolitika” īstenošanai LU ESZF saņem Ārlietu ministrijas finansējumu no attīstības sadarbības budžeta 2024. gadam.

Dalīties