Foto: Rēzija Legzdiņa

Aizvadītajā piektdienā Eiropas Zinātnieku nakts 2024 pārvērta Latvijas Universitātes (LU) Akadēmisko centru par īstu atklājumu pasauli, pulcējot tūkstošiem zinātkāru prātu. Arī sociālo zinātņu pētnieki bija sastopami četrās stacijās, no kurām viena piedāvāja izrādi "Pār-staigājot Uzvaras parku".

27. septembrī Eiropas zinātnieku naktī divas reizes tika spēlēta izrāde ''Pār-staigājot Uzvaras parku'', kuras veidotāji bija Latvijas Universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes (LU ESZF) pētnieki, Latvijas Zinātnes padomes Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projekta ''Uzvaras laukuma pār-stāstīšana'' īstenotāji. 

Izrādi veidoja vairākas Uzvara parka vēsturei veltītās etīdes, kuras apvienoja šās vietas dinamiskā un notikumiem piesātinātā laika līnija. Tās naratora lomā uzstājās profesore Vita Zelče. Savukārt ar 20. gs. 30. gadu Latvijas patriotiskas pilsones vētījumu auditoriju iepazīstināja emeritētā profesore Skaidrīte Lasmane, piedāvājot stāstu par Kārļa Ulmaņa iniciētā Uzvaras laukuma būvi kā tautas vienotāju. ESZF Multimediju studijas vadītājs Roberts Vīksne iejutās leģendārā “Latvijas skaņu hronikas” producenta un kinooperatora Eduarda Krauca lomā. Viņā stāstā īpaši tika uzsvērta aktuālo notikumu dokumentēšana un tās nozīme kultūras mantojuma radīšanā. Asociētā profesore Marita Zitmane iemiesojās “tautas balss” lomā, kas neoficiālajā publiskajā telpā skanēja par padomju okupācijas laikā uzbūvēto pieminekli padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem. Latvijas Tautas frontes laikraksta “Atmoda” žurnālistes lomā pabija docente Laura Ardava-Āboliņa, izspēlējot etīdi par Interfrontes organizētajiem pret latviešu valodu vērstajiem mītiņiem Uzvaras parkā un to atainojumu presē.  Zinātniskās asistentes Evelīna Kukarela un Anželika Litvinoviča iejutās vairākās lomās. Etīdē par Uzvaras parka sākumiem, kad tā teritorijā tika veidots Pētera parks, viņas bija ķeizara Nikolaja II meitas Olga un Tatjana, kuras stāstīja ar saviem Rīgā gūtajiem iespaidiem. 2022. gada 25. augustā, kad tika demontētā tā dēvētā padomju Uzvaras pieminekļa smaile, Evelīna Kukarela un Anželika Litvinoviča iemiesojās šā notikuma svinētāju lomās. 

Pēc izrādēm vietnē “Kahoot!” tika izspēlēta Uzvaras parkam vēsturei veltīta viktorīna, tās uzvarētāji saņēma balvas.
 



Latvijas Zinātnes padomes Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projekts “Rīgas Uzvaras laukuma pār-stāstīšana” (lzp-2023/1-0237) tiek īstenots LU ESZF Politisko un sociālo pētījumu institūta Kolektīvās atmiņas pētījumu laboratorijā. Pētījuma uzmanības centrā Uzvaras parka vēsture, šodiena un nākotne, kā arī memoriālās kultūras un komunikācijas problemātika. 

Dalīties