Foto: Roberts Vīksne

Aizvadītajā piektdienā Eiropas Zinātnieku nakts 2024 pārvērta Latvijas Universitātes (LU) Akadēmisko centru par īstu atklājumu pasauli, pulcējot tūkstošiem zinātkāru prātu. Arī sociālo zinātņu pētnieki bija sastopami četrās stacijās, no kurām viena piedāvāja iespēju dzirdēt ieskatu doktora studiju programmas “Sociālās zinātnes” 2. un 3. kursa doktorantu topošajos promocijas darbos.

27. septembrī Eiropas zinātnieku naktī stacijā “Satiec savu jauno sociālo zinātņu zinātnieku!” Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes (ESZF) doktora studiju programmas “Sociālās zinātnes” 2. un 3. kursa doktoranti prezentēja savus topošos promocijas darbus, demonstrējot to videoabstraktus, stāstot par sevi un savu pētījumu, kā arī atbildot uz auditorijas jautājumiem un komentāriem.

Pirmā auditoriju ar savu pētījumu iepazīstināja Madara Straume. Viņas promocijas darbā tiek iztirzāta sociālo tīklu loma profesionālo sportistu karjeras attīstībā. Savā prezentācijā doktorante akcentēja komunikācijas lomu, prasmīgas saziņas ar dažādām sabiedrības grupām nepieciešamību un to nozīmi sportistu karjeras veicināšanā.

Staņislava Šeiko promocijas darbs veltīts pret dzīvniekiem vērstas vardarbības sociāliem faktoriem. Stāstot par savu pētījumu, doktorants īpaši uzsvēra Latvijas sabiedrībā pastāvošo zināšanu un izpratnes trūkumu par pret mājdzīvniekiem vērstās vardarbības ikdienas sadzīves formām un dzīvnieku tiesību jautājumiem.

Didža Meļķa pētījumā tiek analizēti pilsoniskās līdzdalības rezultāti, izmantojot platformu “ManaBalss.lv”, kuriem ir izdevies būtiski ietekmēt politiskos procesus un lēmumu pieņemšanu. Savā prezentācijā pētnieks uzsvēra digitālās demokrātijas strauji augošo lomu un tās izzināšanas aktuālo nepieciešamību.

Alekša Jarocka topošajā promocijas darbā aplūkota valsts iestāžu komunikācija ar sabiedrību par budžeta jautājumiem. Prezentācijā tika vēstīts par efektīvas komunikācijas starp lēmumu pieņēmējiem un sabiedrību nozīme, jo tā veicina sabiedrības atbalstu budžeta veidošanai un uzticību politiskajiem lēmumiem.

Elīna Baltroka-Budreviča pēta pretrunas starp valstu klimata ambīcijām un to īstenoto rīcību. Viņa atzina, ka starptautiskās politikas pētnieki ilgstoši ir ignorējuši klimata pārmaiņas kā mūsdienu globālo izaicinājumiem un ka zināšanas šajā jomā sekmētu planētas stāvokli un veicinātu daudzu valstu klimata politiku sekmīgu īstenošanu.

Zanes Meļķes promocijas darbā iztirzāta bēgļu bērnu iekļaušana Latvijas izglītības sistēmā un viņu sociālā integrācija. Doktorante norādīja, ka viņas pētījuma nolūks ir aktualizēt bēgļu bērnu integrācijas problemātiku un analizēt Ukrainas bēgļu uzņemšanas ietekmi uz valsts institūciju un sabiedrības attieksmi pret bēgļu bērnu vajadzībām.

Solvitas Lazdiņas pētījums veltīts Latvijas izglītības politikai, kurā liela vieta atvēlēta auditējamu produktu radīšanai un tiem nepieciešamo datu vākšanai. Promocijas darbā tiek analizēta šī kursa, kas demonstrē izglītības sistēmā pastāvošo neuzticēšanos pedagogiem, ietekme uz skolotāju darbu un skolēnu sasniegumiem.

Alda Staprāne-Medne izzina privātā sektora lomu sociālās ilgtspējas sekmēšanā, iztirzājot Latvijas situāciju. Savā prezentācijā viņa īpaši pasvītroja, ka sociālajās vērtībās, ilgtspējas un atbildības principos balstītie biznesa modeļi sekmē valsts ekonomikas attīstību.

Mihaila Potapova promocijas darbā analizēta valsts zīmola veidošanas politika septiņās ES dalībvalstīs – Igaunijā, Latvijā, Slovākijā, Itālijā, Luksemburgā, Spānijā un Portugālē – un tās rezultāti. Doktorants uzsvēra, ka pētījumā apkopotie dati ļauj secināt, ka līdzšinējās valsts (arī daudzās Latvijā realizētās) zīmola kampaņas tika īstenotas bez zinātniskā pamatojuma un to lietderība netika izvērtēta.

Doktorantu topošos promocijas darbu prezentācijas un videoabstraktu demonstrācija Eiropas zinātnieku naktī iemantoja klātesošo atsaucību un rosināja diskusijas. Videobastrakti tika sagatavoti LU Multimediju studijā tās direktora Roberta Vīksnes vadībā.

Oktobrī un novembrī LU ESZF tīmekļvietnē tiks publicēti plašāki informatīvi raksti par doktora studiju programmas “Sociālās zinātnes” studentu topošajiem pētījumiem.

Dalīties