Prof. Jānis Priede. Foto no privātā arhīva.

No 1. oktobra Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes (ESZF) dekāna amatā uz četriem gadiem iecelts profesors Jānis Priede. Dekāna amata pienākumus profesors jau pildīja kopš šā gada 1. jūlija, kad darbu LU iekšējās konsolidācijas ietvarā pilnvērtīgi sāka ESZF, apvienojot studiju un zinātniskās darbības īstenošanu ekonomikas, uzņēmējdarbības un plašā citu sociālo zinātņu nozaru kopā.

Jaunais dekāns par prioritāti studiju darbā izvirza studējošo un docētāju centrēta studiju procesa nodrošināšanu. Lai studējošiem piedāvātu unikālu studiju pieredzi mūsdienīgā vidē un viņus sagatavotu nākotnes profesionālajiem izaicinājumiem, studiju procesā dekāns vēlas integrēt mākslīgā intelekta rīkus. Plānota arī pakāpeniska pamata un papildgrāda (major and minor) pieejas ieviešana studijās, tādejādi nodrošinot studējošiem plašākas izaugsmes un karjeras iespējas.

Lai uzlabotu ESZF zinātnisko sniegumu, fakultāte turpinās augstas raudzes zinātnisko publikāciju skaita un citējamības palielināšanu, bet pētniecības projektu realizācijā attīstīs starptautisko sadarbību, kā arī sadarbību ar uzņēmējiem.

Svarīgu vadības lēmumu pieņemšanā jaunieceltais dekāns plāno iesaistīt arī studējošo pārstāvjus, savukārt padomdevēju lomu piedāvāt emeritus profesoriem un nozares darba devējiem.

Līdzās profesoram J. Priedem ESZF vadības komandu veidos studiju prodekāne profesore ekonomikā Margarita Dunska un zinātņu prodekāne profesore politoloģijā Iveta Reinholde.

Prof. J. Priede ieguvis doktora grādu ekonomikā. Savā darbā viņš akadēmiskās zināšanas apvieno ar plašu starptautisku pieredzi un skatījumu. Profesors ir stažējies daudzās ārvalstu universitātēs – Kolumbijas Universitātē (ASV), Fuldas Lietišķo zinātņu universitātē (Vācijā), Islandes Universitātē (Islandē), Varšavas Ekonomikas skolā (Polijā), Aveiro Univeristātē (Portugālē), Tartu Universitātē (Igaunijā), Kauņas Tehnoloģiju universitātē (Lietuvā) un citās. Kā vadošais pētnieks piedalījies dažādos pētniecības projektos, ir starptautisku zinātnisko publikāciju autors. Ar aizrautību lasa studentiem lekcijas par industriālo ekonomiku un uzvedības ekonomiku, kā arī 2016. gadā ieguvis LU Studentu padomes balvu “Gada pasniedzējs”.

Dalīties