Latvijas Universitātes jaunie zinātnes doktori. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitāte.

Latvijas Universitātes (LU) 105. dzimšanas dienai veltītajā LU svinīgā Senāta sēdē godināti tenūrprofesori un promocijas ceremonijā sveikti jaunie doktori.

Svinīgo Senāta sēdi atklāja LU Senāta priekšsēdētāja Dace Balode. Savā uzrunā, skatoties uz pārmaiņām Latvijas Universitātē un sakot paldies visiem kolēģiem par paveikto, arī caur Janīnas Kursītes grāmatas prizmu, teica: “Konsolidācija ir daudz kas vairāk par ārējām pārmaiņām, jaunas fakultātes vien vēl nenozīmē, ka esam automātiski radījuši arī jaunu piederības izjūtu un jaunu Universitātes identitāti, tā varbūt vēl ir pašā aizmetnī – mūsu labajā gribā veidot koleģiālu sadarbību savā starpā. Taču tajā pašā laikā ir paveikts ļoti daudz un, atgriežoties pie J. Kursītes rakstītā – pie rituālās daudzināšanas, kas arī pieder pie svētkiem, – šodien šajos svētkos ir īstā reize, kur daudzināt paveikto, daudzināt tos, kas ir bijuši iesaistīti procesu organizēšanā, daudzināt jūs visus, cienījamie kolēģi, kas veidojat Latvijas Universitāti – katrs ar savu darbu un ieguldījumu.”

LU rektors profesors Gundars Bērziņš savā uzrunā, atceroties, ka tieši pirms gada ar pārējiem dekāniem pārrunāja, kā būs šogad, secināja, ka lielas pārmaiņas ir notikušas – 13 dekānu vietā – seši, ir jauns senāts, jauns rektors, bet mērķis palicis iepriekšējais, jo "pārmaiņas neskar lielo uzdevumu par zinātnes universitāti". Rektors turpināja: “Šādi aicinātu visus skatīties uz mūsu nākošajiem soļiem – būt elastīgiem ceļā, bet stingriem mērķī.” “Mums jāatgādina sabiedrībai, ka Latvijas Universitāte ir vizionārs, vieds skolotājs un jēgpilnu risinājumu radītājs, latvisko vērtību, latviešu valodas un tradīciju glabātājs,” uzsvēra profesors un akcentēja, ka mecenātu atsaucība liecina par to, ka Latvijas Universitāte ir vērtība arī sabiedrībai.

Rektors ar pārliecību teica, ka “Universitātē galvenā vērtība ir cilvēks, sākot no pirmkursnieka līdz profesoram un pensionētajiem darbiniekiem,” un ka rūpes par “darbiniekiem, kas Universitāti veido, būs viens no svarīgākajiem uzdevumiem tuvākajā laikā.”

LU darbinieku godināšana

Svinīgajā Senāta sēdē tika godināti tenūrprofesora nosaukuma saņēmēji, tajā skaitā tenūrprofesore sociālo zinātņu nozaru grupā Dr. sc. soc. Inta Mieriņa.

Sēdē tika sveikti jauno fakultāšu dekāni un ar rektora pateicībām teikts paldies visiem iepriekšējo struktūrvienību izpilddirektoriem.

LU promocijas ceremonija

Svētku reizē tika godināts rekordliels jauno zinātnes doktoru skaits – 54, kuriem tika pasniegts apliecinājums par grāda iegūšanu un simboliskas piemiņas veltes – LU doktora šalle un nozīmīte. 

Doktoru rindas tagad kuplina arī Evija Dundure, kura prof. Birutas Slokas zinātniskā vadībā izstrādājusi promocijas darbu “Finanšu plānošanas faktoru ietekme uz pensiju kapitāla veidošanos Latvijā” un Oksana Žabko, kura prof. Tāļa Tisenkopfa zinātniskā vadībā sagatavojusi disertāciju “Profesionālās mobilitātes analīze: darba tirgus aģentu mijiedarbība un indivīdu kapitāla pārvaldības stratēģijas".

Dalīties